Undergulvs guide til erhvervslivet

Komplet guide til undergulv i erhvervslivet

“Undergulvs guide til erhverslivet” er en komplet guide om de mest anvendte undergulve i erhverslivet. Undergulve til parcelhuse og lignende sammenlignet med erhvervslivet indebærer nødvendigvis ikke det samme. Derfor fokuserer vi i denne guide primært på de typer undergulve, som hyppigst bliver brugt til større erhvervsprojekter. Naturligvis er det ud fra vores perspektiv, men eftersom vi lægger undergulv dagligt, føler vi, det giver dig det bedste udgangspunkt. Netop fordi du får viden direkte ude fra arbejdspladsen.

Generelt om undergulve

Overordnet kan man sige, at et undergulv ret basalt ligger under det synlige gulv. Her kan det synlige gulv være alt fra et linoleum-, vinyl- eller trægulv med videre. Selve undergulvet i denne sammenhæng består ofte af et slidlag øverst, for eksempel Estrich slidlag, og under det lag ofte et isolerende materiale, eksempelvis Thermotec.

I denne artikel, eller guide om man vil, dykker vi længere ned i de forskellige type muligheder, og ikke mindst begreber, indenfor de gulve som ligger under de synlige gulvlag.  

De forskellige løsninger til et undergulv 

Løsningerne kan faktisk være mange. Derfor kan du starte med at spørge dig selv, hvad dit projekt skal have med:

  • Isolering
    • Plader eksempelvis Sundolitt eller Schlütter
    • Thermotec som giver den bedste værdi for pengene og god isolering, fordi det er små kugler som lægger sig rundt om rør og andre objekter samt har lavt vandindhold
  • Lyddug
    • For at minimere trinlyd og lyd gennem dør og vægge
  • Gulvvarme
  • Slidlag:
    • Til højde og planhed på gulvet
    • Typisk Estrich som bliver brugt her

Kombinationer af undergulve

  1. Beton → tyndpuds
  2. Beton → slidlag
  3. Beton → lyddug → slidlag
  4. Beton → isolering → tyndpuds
  5. Beton → isolering → lyddug → tyndpuds
  6. Beton → isolering → gulvvarme → lyddug → slidlag
Undergulvs guide til erhvervslivet

Du kan finde flere kombinationer, men dette er de typiske, vi ser ude i erhvervslivet. Herunder kan du se, hvilken kombination Allan Brawn anbefaler

Tyndpuds 

Derudover anbefaler vi ikke, at tyndpuds bliver brugt i nybyggeri. Især på grund af den lange tørretid, da tyndpudsen indeholder meget væske. Yderligere kræver de fleste nybyggerier en relativt høj højde, hvor det er bedre at opnå dette via en kombination af slidlag (estrich) og isolering (Sundolitt eller Thermotec).  

Hvordan arbejder A10 med undergulve? 

Etagedæk er det, vi udelukkende arbejder med. Altså tager vi over, når etagedæk i etagebygninger er færdigmonteret. Årsagen til det er, at vi specialiserer os i Thermotec og Estrich, da vi mener, det er den rette vej byggeriet i Danmark bør gå. Især fordi det er en løsning som fungerer rigtig fint i netop etager, fordi man kan pumpe det op i højden. Derudover er tørretiden utrolig kort, man kan opnå en stor højde og yderligere er det gode materiale at arbejde med for håndværkere.

Isolerende lag: Thermotec og Sundolitt 

Når det kommer til undergulv hos A10 er det ikke en hemmelighed, at vi stærkt og tydeligt anbefaler thermotec til nybyggeri. 

Fordele ved Thermotec 

  • tørretiden er utrolig kort
  • nem at arbejde med for håndværkere
  • hurtig process da man ikke skal bruge tid på tilskæring ligesom med Sundolitt
  • fleksibel fordi det kan pumpes ind på etager
  • fungerer utrolig fint sammen med en lyddug, gulvvarme og slidlag / estrich

Men hvad er thermotec overhovedet? 

Hvad er thermotec lavet af?

en illustration med forskellige kombinationer med Thermotec
Forskellige kombinationer med Thermotec

Sagt på en simpel måde er Thermotec’en lavet af flamingo. Helt præcist flamingokugler som er blevet blandet sammen med et bindemiddel. Tricket ligger i, at man kan have en lastbil med ud på pladsen, hvor det bliver blandet.

Fordelen er med andre ord, at håndværkeren ikke skal stå og blande det på byggepladsen ligesom med “thermocem”. På den måde sparer det tid og bøvl i byggeprocessen samt et konsistent højkvalitets produkt leveres altid.

Hvorfor har A10 valgt at specialisere sig i thermotec? 

Primært af den årsag at vi ser en rigtig god fremtid i materialet. Det er med til at optimere hele processen i opbygningen af undergulve. Både ud fra en byggeleder, leverandør, håndværker såvel som slutbrugerens perspektiv. 

Derfor har vi også investeret massivt i produktet ved at købe vores egen lastbil, således vi kan spare endnu mere tid for byggeriet i Danmark. 

Apropos lande har thermotec i lang tid været ultra populært i både Tyskland og Østrig, hvilket vi har holdt nøje øje med. Med andre ord er vi glade for, at flere er ved at få øjnene op for de gode muligheder og effektiviseringer, som det isolerende lag Thermotec netop tager med sig. 

Herunder kan du se en video lavet af Thermotec tilbage fra 2014.

Hvornår giver Sundolitt mening som isolerende lag i en undergulvskonstruktion? 

Basalt set har Sundolitt en større isoleringsevne end thermotec. Spørgsmålet er blot, hvor vigtigt det er, da thermotec også isolerer godt. Omvendt, hvis der ikke er mange rør og andre materialer, som kræver tilskæring af Sundolitten, kan det være en rigtig fin og hurtig løsning.

Sagt på en anden måde handler det meget om, hvordan byggeriet bliver designet af arkitekten.

Slidlagsgulv / Estrich: Hvad indebærer det?

Generelt lægges slidlaget ovenpå eksempelvis et isolerende lag såsom thermotec eller betondæk. Herefter tilføjes typisk en gulvbelægning ovenpå slidlaget. I teorien kan man også lade slidlaget stå alene uden en topbelægning, men til kontor, opholdsrum og butikker virker det hurtigt meget koldt. 

Slidlaget kan også lægges på uden det isolerende lag, men dette er efterhånden ikke længere kutyme. Generelt ønsker man i dag, at ens bygninger er optimeret så meget som muligt i forhold til bæredygtighed. Her er isolering en central rolle, da det naturligvis sparer på varmeregning samt kan gøre indeklimaet mere stabilt. 

Estrich er ofte det slidlag som bliver brugt i byggeriet, fordi det også fungerer som et afretningslag. 

Slidlag – Hvorfor er det relevant? 

Du får flere fordele: 

  • Tørretiden er kort
  • Forøge højden af et gulv
  • Nemmere at overholde krav om planhed på +/- 2 mm
  • Passer godt sammen med et isolerende lag og top-gulvbelægninger 

Men den helt klart største fordel er, at det både kan bruges som et afretningslag. Derfor, når du som entreprenør står og skal vælge opbyggelse af undergulv, er Estrich ofte et godt valg som slidlag. 

Hvornår bør du ikke vælge at bruge et slidlagsgulv?

Generelt er det en svær ting at undgå. Omvendt fungerer eksempelvis Estrich som et afretningslag. Netop fordi det er meget svært med beton at opnå planhed hele vejen, bruges Estrich næsten altid. Derudover handler det rigtig meget om dit specifikke projekt. Er du selv gulvlægger, anbefaler vi altid at kigge på gulvbranchens hjemmeside.

Er du i stedet virksomhedsejer eller entreprenør, kan vi godt forstå, hvis undergulve er meget uoverskuelige. Derfor kan du selvfølgelig altid stille os et uforpligtende spørgsmål.

Skumbetons gulve

Skumbeton er en type letbeton – også kaldet “lightweight Concrete” på engelsk – der er fremstillet af cement, sand, vand og skum. Skumbeton kan defineres som et cementmateriale, der består af mindst 20 procent skum. Den tørre tæthed af opskummet beton kan variere fra 300 til 1600 kg/m³. Produktet er vand-reduceret for at opnå en kortere tørretid.

Skumbeton kan komme i varierende densitet fra 300-1800  kg/m³. Skumbeton kan fås i varierende densitet. Med det menes der, at hvis du vælger skumbeton med en høj densitet, så det en tungere, men også en stærkere skumbeton. Ligeledes, så giver en lav densitet en let skumbeton. 

Rigtig mange forveksler Thermotec med at være skumbeton, hvilket ikke er sandt. Sandheden er den, at Thermotec tilbyder en mere effektiv isolering end skumbeton, og derfor er det en helt anden type af undergulv. 

Af den grund anbefaler vi hos A10 også, at man bruger Thermotec, fordi de giver højere kvalitet og mindre vand i bygningen.

Herunder er det illustreret med grafiske elementer, hvad skumbeton består af. 

Skumbeton

Hvilke gulvtyper anvender skumbeton?

Selvom Thermotec er vores klare anbefaling, kan skumbeton også benyttes til undergulv. Årsagen til det er, at skumbeton har lydisolerende egenskaber. Af den grund er materialet godt at anvende i etagebygninger, da det er særligt effektivt imod trinlyd.

Udover at skumbeton har en dæmpningseffekt, så har det også mange andre gode egenskaber, såsom en lav varmeledningsevne.

Det centrale for skumbeton er, at det hovedsageligt er udviklet til indendørs projekter, men det udelukker samtidig ikke, at det sagtens kan anvendes til udendørs projekter. 

Fakta om skumbeton:

Selvom skumbeton ikke er den bedste løsning, og noget vi ikke anbefaler, har det stadig nogle gode egenskaber:

  • Materialet er unikt i den forstand, at det har lydisolerende egenskaber
  • I løbet af de seneste årtier har der været en stigende efterspørgsel 
  • Hurtig tørretid
  • Anvendelig efter et døgn
  • I stand til at modstå brand

EPS beton

EPS beton har længe været anvendt i Danmark, men det er dog først rigtigt slået igennem de seneste par år i takt med at flere danskere er blevet bekendte med EPS-betonens egenskaber. Når det så er sagt, så har EPS beton draget en masse negativ omtale til sig i medierne, da flere og flere bygningsprojekter har været udfordret med at anvende EPS beton i forbindelse med nybyggeri og renovering af eksisterende bygninger. 

Hvad er EPS beton?

EPS beton består af en masse unikke egenskaber, som gør materialet særligt specielt. Samtidig har mange erfaret, det er svært at lægge som undergulv. Det er en blanding af cement, vand og polystyrenkugler. Selv om at EPS beton er et ret eftertragtet undergulv, forveksler mange EPS beton med skumbeton, hvilket er to forskellige undergulve. 

Rigtig mange mennesker kender faktisk EPS beton som enten Thermolit eller ekspanderet polysteren, hvilket er en anden form for betegnelse af EPS beton.

Selv om EPS beton består af en masse gode egenskaber, så har de seneste par års debat om EPS beton betydet, at flere byggeprojekter anvender materialet med omtanke. Tilbage i 2019 blev det konkluderet af “Det Stående Byggeudvalg”, at der kan forekomme udfordringer og problemer ved brug af EPS beton. Især når det anvendes som isoleringsmateriale til tage og vægge, så kan det være ret problematisk. 

Årsagen til, at vi står i dag og kritiserer EPS beton skyldes forkert anvendelse og forkert udførelse. Med andre ord, er EPS beton produktet ikke problemet, men selve udførelsesprocessen, når det pumpes ud. Lige præcis pumpeprocessen har vi arbejdet meget med. 

Derfor bruger vi selv og anbefaler stærkt Thermotec som isolerende lag og trinlydsdæmpende samt Estrich til slidlag, da disse sikrer en højere kvalitet samt langt mindre sandsynlighed for fejl.

På linket her kan du læse mere om tekniske beskrivelser bag undergulv fra Dansk Industri

Fakta om EPS beton:

  • Nemt at arbejde med (grundet sit flydende og lette materiale)
  • Høj trykstyrke
  • Består af ekspanderet polystyren, vand og cement
  • Anvendes til udstøbning af undergulve
  • Stor sandsynlighed for fejl, hvis ikke udført helt korrekt

Har du et spørgsmål?

A10 anbefaler altid at bruge en kombination af Estrich og Thermotec eller Sundolit. Det er måske en lidt dyrere løsning til en start, men det giver et bedre resultat som højst sandsynligt også holder i længere tid. Dermed er det også billigere og bedre i længden. Naturligvis kan der være enkelte projekter, hvor vi anbefaler en anden tilgang. 

Har du derfor et spørgsmål til undergulv, og hvilken løsning som er bedst til dit projekt, kan du prøve at søge her på siden eller selvfølgelig altid kontakte os helt uforpligtende.

Få gratis relevante tips og guides

Indholdsfortegnelse